Hírek

Rendeljen még  most!

flower

Császárfa rendelését egész évben az ültetési szezonon kívül is leadhatja bármelyik elérhetőségünkön!

Egyéb "energia" növényeket is forgalmazunk!

tiger

Cégünk a Császárfán kívül egyéb növényeket is forgalmaz. A teljesség igénye nélkül: Paulownia Tomentosa,  Paulownai Fortunei, Sida. Bővebb tájékoztatást kérhet bármelyik elérhetőségünkön.

Info felfő

Paulownia Elongata Paulownia Tomentosa energianövény  ültetvény erdő  ültetés támogatás pályázat   smaragdfa klímavédelem császárfa energiaforrás

A Császárfa

Paulownia Elongata

A paulownia – kirifa, hercegnőfa és császárfa néven is hívják – a Tátogatók családjába tartozik és Kínában őshonos. Paulownia elongata elsősorban haszonnövény, melyet egyedülálló tulajdonságának és sokoldalú felhasználhatóságának (tűzifa, épületfa, szélvédő erdősávok telepítése, bútorfa, hangszerkészítés, hordókészítés, hajóépítés, biomassza, takarmány) köszönhet. Rendkívül gyorsan nő, 7-8 év alatt egy fa 1 m3 tűzifát biztosít, szemben az akáccal (arra kb. 30 évet kell várni), ráadásul nagy, kb. 60-70 cm átmérőjű levelei évente akár fél mázsa/fa zöld-takarmányt biztosítanak, az állattartók számára kiváló takarmányt képezhet. A fa már a harmadik év után bútorfának felhasználható. Kedvelt bútor alapanyag, hisz könnyen megmunkálható, csomómentes, nem deformálódik.Virága a méhészek számára is jelentőséggel bírhat, hisz egyedi aromával rendelkező méz készülhet belőle. 

A paulownia fajok levelei hatalmasak, különösen a fiatal töveken, elérhetik a 90 cm szélességet . Szív alakúak (úgynevezett „elefánt fülek”), az alsó szélen szőrrel borítottak. A Paulownia Fortunei-nek sima az alsó széle. Az ágak simák, barnák, fehér pöttyökkel. Az üreges szárbél minden Paulownia fajra jellemző. A fakéreg barnásszürke, sekélyen barázdált. A virágok díszesek: a bimbók a levélhónaljban jelennek meg késő nyáron. Ezek a bimbók egész nyáron növekednek, októberben bontakoznak ki a füzérek, mielőtt a levelek lehullnának. Késő áprilisban nagy, ötkaréjú, lila virágok jelennek meg, még a levelek előtt. A Paulownia tomentosa-t díszfaként több mint 150 évvel ezelőtt honosították meg az Egyesült Államok keleti részén. Az első telepesek tokterméseket és magokat használtak, hogy megóvják a kínai hajószállítmányokat. A csomagolóanyagból szétszóródó, pici, szélfútta magok járulhattak hozzá a Paulownia kelet-amerikai meghonosodásához.

Olyan egyedülálló tulajdonságok, mint a könnyűség, erősség, megmunkálhatósági sokoldalúság, a változó nedvességtartalom melletti stabilitás teszik a Paulownia-t vonzóvá. Mindez elsődleges szempont lehet a hazai piac kialakításában .


Fontos jellemezők:

  • Gyorsan megtérülő befeketés (akár 7 év alatt)
  • Kiváló minőségű faipari alapanyag
  • Levegő szennyezettség csökkentés